Sofia

             Ea este Sofia RUS, născută la 22.06.2014.   A fost diagnosticata cu AUTISM ATIPIC de la varsta de 2 ani și 4 luni.

           Deoarece doar ultimii sase markeri din diagnosticul bolii sunt afectati, Sofia are sanse de 99 % pentru a se recupera complet, in 6 - 7 ani de zile.
           Pentru aceasta, Sofia face zilnic cate 8 ore de terapie ABA, cinci zile pe saptamana, iar dupa doar patru luni de terapie sub supravegherea dnei. dr. Monica MANASTIREANU, progresele sunt vizibile..

            Deoarece are inca varsta la care nici un copil perfect sănătos inca nu pronunță foarte corect cuvintele, atat cadrele medicale cat si parintii, se straduie sa pronunte cuvintele corect si rar, astfel incat Sofia sa le poata percepe corect.
Are un vocabular de cateva zeci de cuvinte, foloseste insa spontan mult mai putine. Recunoaste culorile, poate sa imparta obiecte in categorii, numara pana la 10, raspunde cand este strigata pe nume în aproximativ 70% din cazuri,  picteaza, in special cu degetele, dar și cu pensula, desenează, modelează în plastelină.

             Inca de mica mananca diversificat si, ceea ce este foarte imbucurator, acum mananca singura, folosind furculita si lingura.

            Ii place sa mearga in parcul de distractii, ii plac plimbarile lungi in parc cu parintii, se da in leagan, in masinute si raspunde celor ce i se adreseaza cu zambete. Adora sa faca puzzle, sa construiasca turnuri din cuburi lego, sa pescuiasca pesti cu un magnet, sa se dea in leagan si pe tobogan, sa se joace “de-a cucu bau”, dar nu intelege inca rostul jocurilor de rol, cu personaje.

             Sofia este un copil inconjurat de oameni ce o iubesc, iar la randul ei, este un copil iubitor care abia asteapta sa mearga sa se intalneasca cu alti copii. Isi striga parintii, ii cauta prin casa daca pleaca la serviciu, ii ia in brate, ii pupa si, rar de tot, se mai intampla sa ii priveasca in ochi.

             Cand va veni timpul, va merge la gradinita si mai apoi la scoala, ca orice alt copil.

             Stim ca avem de parcurs un drum lung. Ani buni de terapie in care lista de cheltuieli lunare devine din ce in ce mai greu de sustinut, dar avem garantia medicilor ca Sofia va fi bine.

             Drumul Sofiei poate fi unul mai usor cu ajutorul Dumneavoastra, iar medicii ne asigura ca peste cativa ani Sofia ne va zambi, se va uita la noi si ne va multumi.

             Cu ajutorul Dumneavoastra, Sofia va fi o poveste cu final fericit.